Diş Hekimliği


    En az 6 ay arayla kedi ya da köpeğinizin ağız muayenesini yaptırın. Eğer veteriner hekiminiz gerekli görürse diş taşı temizliğini yaptırın. Bunun dışında özellikle yumuşak gıda ile beslenen petler, çene yapısında ya da diş yapısında problem olan petlerde yılda bir kez diş taşı temizliği gerekmektedir görülen sorunlar:

    1-Diş taşları ya da diğer adı ile tartar; diş bakımının düzenli ve doğru yapılmaması, salyadaki kalsiyum karbonat ve fosfat gibi kristaloidlerin dişler üzerinde birikmesi ile meydana gelen bir diş sorunudur. Bu kristaloidler yiyecek kalıntıları ile beraber dişler üzerine ve mukoza epitellerine tutunarak birikir ve diş taşlarını meydana getirir. Diş bakımının yetersiz ve yanlış yapılması, dişlerin fırçalanmaması, ve diş eti problemleri diş taşları için hazırlayıcı nedenlerdir.

Diş Taşı Nedenleri

• Diş bakımının yapılmaması yada eksik, yanlış yapılması.
• Dişlerin fırçalanmaması.
• Ağız ve diş sağlığına önem verilmemesi.
• Kedi ve köpeklerin sürekli olarak yumuşak gıdalar ile beslenmesi.

    Bu saydığımız etkenlere bağlı olarak öncelikli açık sarı renkte diş plakları oluşur. Sonrasında taş yapan kristaloidlerin birikmeye başlaması ile diş taşları meydana gelir.

    2-Diş etindeki yangı Gingivitis Diş etlerinin şişmesi ve kızarması ile kendini ortaya koyan bir hastalıktır. Başlıca nedenleri ise sistemik hastalıklar, ağızda bulunan yabancı cisimler, dişlerin kırılması, çürükler ve diş taşları olup, ağızda kötü bir kokuya neden olur.

    3-Diş kökü İltihabı Periodontitis diş taşlarının oluşması ile gingivit dediğimiz diş eti yangısı medya gelir ve bu tablonun da ilerlemesi sonucunda diş etinin geri çekilmesi ile diş kökü iltihabı ortaya çıkar. Diş kökü iltihabı kedi ve köpeklerde çiğneme ve beslenmesinde zorluklar, dişlerde ağrı, diş kökünde fistül, ağızda koku gibi problemlere ve diş kayıplarına neden olur.

    4-Epulis (diş eti tümörleri) : Epulis diş etlerinden köken alan tümörlerin genel adıdır. Çiğneme güçlüğü salya artışı ağırda koku ve tümör üzerinde yer yer kanamalar gözlenir. Tedavisi tümörün operatif olarak uzaklaştırılmasıdır çoğunlukla tümörlerin kötü huylu olduğu unutulmamalıdır.

DİŞ TAŞI TEMİZLEME (DETERTRAJ)
DİŞ ÇEKİMİ